Finland är kanske mest berömt för sina många sjöar. Det är inte för inte som det kallas “De tusen sjöarnas land”. Men vårt östra grannland är så mycket mer än sina sjöar och här finns mängder av andra saker att både se och uppleva.
Ett av dessa är staden Borgå. Här kan man ta en promenad på de kullerstensbelagda gatorna i gränderna i gamla stan. Husen här byggdes på 1700-talet och ligger på en kulle vid Borgå å. Eller varför inte gå ner till de berömda röda saltbodarna som ligger på rad vid ån? Trots att Borgå inte är en kuststad går det att åka båt hit eftersom Borgå å mynnar ut i Finska viken. Ångbåt från Helsingfors är ett häftigt alternativ.
Oulanka nationalpark är också väl värd ett besök. Här hittar man majestätiska forsar och vattenfall. Här finns vatten för både paddling och forsränning – eller varför inte bara vandra över några av de nio vackra hängbroarna i parken? Nationalparken ligger i Kuusamo i nordöstra Fnland, nära polcirkeln. Här hittar man den berömda Björnrundan, en åtta mil lång vandringsled. Här finns också kortare leder och handikappanpassade sådana. Många av parkens sevärdheter är mycket lättillgängliga.
Punkaharju är en rullstensås som bildats av inlandsisen. Den är sju kilometer lång och har vatten på båda sidor, sjön Puruvesi på sin ena sida och sjön Pihlajavesi på sin andra. Dess högsta punkt kallas Runebergs kulle och ligger 25 meter över sjön. Åsen Punkaharju ligger 25 kilometer från Nyslott och är ett naturreservat. Här kan man vandra på olika leder och stigar. En asfalterad bilväg går längs åsen men en bit av den gamla o-asfalterade finns kvar för den som vill utforska det här fantastiskt vackra området. Punkaharju ligger i gamla gränstrakter och har ibland tillhört Sverige, ibland Ryssland.
Vääksy är en liten kanalby som var kändisarnas favorit under sent 1800-tal. Det är en charmig miljö med gamla trähus. Här finns fina stränder och vackra promenadstråk. I Vääksy sammanstrålar två vattendrag, sjöarna Päijänne och Vesijärvi. Vääksy kanal är Finlands mest trafikerade och härrör från 1871. I de gamla trähusen inryms hantverk, caféer och affärer. Här finns många som försörjer sig på egenproduktion och tycks klara sig bra.
Kristinestad har nordens längsta stenbro, som är 300 meter lång. Den härrör från 1845. Staden grundades av Per Brahe och det var hans fru som fick namnge den. Den byggdes för att stärka handeln kring Bottenviken. Kristinestad har aldrig brunnit vilket betyder att byggnaderna från så tidigt som 1700-talet fortfarande står kvar. Här finns också Finlands smalaste gata, Kattpiskargränd, knappt tre meter bred.